Retro en vintage: de verschillen
Je hoort vaak dat meubels het stempel retro of vintage krijgen. Hoewel deze termen leuk klinken, bestaat er veel onduidelijkheid over wat precies het verschil is. Wat maakt een product vintage en is het dan tegelijkertijd ook retro?
Het is begrijpelijk dat de begrippen retro en vintage door elkaar gehaald worden. Zowel vintage als retro meubelen hebben dezelfde oude uitstraling. Op het eerste gezicht zie je het verschil vaak niet. Toch bestaan er buiten deze overeenkomst ook genoeg verschillen.
Retro stijl
Het ontwerp en het materiaalgebruik van een retro product zijn gebaseerd op de stijl van spullen uit de jaren 20 tot en met 80. Wanneer een meubelmaker bijvoorbeeld een bank ontwerpt die gebaseerd is op een model uit 1970, kun je spreken van een retro product. Overigens hoeft een retro product geen kopie te zijn van een oud product. Vaak worden oude elementen en nieuwe elementen gecombineerd. Denk bijvoorbeeld aan een retrolamp met ledlicht of een koelkast die er ouderwets uitziet, maar die net zo energiezuinig is als een modern model.
Vintage stijl
Vintage is een term die gebruikt wordt voor bijvoorbeeld kleding die geproduceerd is in de jaren 20 tot en met de jaren 80. Hiernaast kunnen ook meubelen, huishoudelijke artikelen en accessoires onder vintage. Denk bijvoorbeeld aan een handtas uit de jaren 60 of een bank uit de jaren 70. ‘Vintage’ lijkt zo misschien een duur woord voor ‘tweedehands’, maar dat klopt niet. Wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe bank hebt gekocht in de jaren 70 en deze nog steeds bezit, is deze natuurlijk niet tweedehands maar wél vintage.
Het verschil zit hem dus in de periode waarin het product geproduceerd is. Retro producten hebben de stijl van een oud product, terwijl vintage producten ook daadwerkelijk oud zijn. Doordat de stijlen erg veel op elkaar lijken, kan je vintage meubelen goed combineren met retro meubelen.