Bel Air Retro meubilair van Jolina Products

Jolina Products levert retro meubels aan de horeca en particulieren die hun inrichting in fifties of jaren 50 stijl willen.

De geschiedenis van neonverlichting

9 Maart, 2016 12:42

Verlichting kan je huis of kantoor een unieke sfeer geven. Wanneer je jouw verlichting meer persoonlijkheid wilt geven, is neonverlichting misschien iets voor jou! Maar wist je dat deze immer terugkerende lichttrend al uit 1902 stamt?

Het uitvinden van de neonverlichting

Voor de technologie achter neonverlichting moeten we heel wat jaren terug in de tijd, naar 1675 om precies te zijn. In dit jaar was de elektriciteit nog niet uitgevonden, maar zag Jean Picard een kleine lichtflits in een barometer, die feller werd toen hij de buis schudde. Toentertijd was de oorzaak hiervan niet nog duidelijk, maar daar werd vanaf dit moment wel onderzoek naar gedaan. Door ditzelfde onderzoek werd jaren later ook elektriciteit ontdekt.

Toen de elektriciteit eenmaal ontdekt was, konden er ook veel stappen gemaakt worden op het gebied van verlichting. In 1902 werd de neonverlichting bijvoorbeeld per toeval uitgevonden door Georges Claude. Hij zocht naar een manier om zuurstof uit de lucht te isoleren, maar ontdekte heel wat anders: hij was namelijk de eerste die zorgde voor een elektrische ontlading in een glazen buis met neongas. Omdat Claude niet wist hoe deze ontlading plaats had kunnen vinden, zocht hij naar wetenschappelijke bevindingen, waardoor hem het een en ander duidelijk werd over het samenvoegen van verschillende gassen. Claude bleef zijn toevallige ontdekking, met behulp van eerder gedane bevindingen, verder onderzoeken. In 1910 vulde hij een buis met neon en stroom, wat vervolgens licht gaf: deze buis wordt nog steeds gezien als de eerste echte neonlamp. Men was zo verbaasd over deze nieuwe lichtgevende ontwikkeling, dat het destijds omschreven werd als ‘vloeibaar vuur in een grote glazen buis’.

Het duurde nog heel wat jaren voordat neonverlichting betrouwbaar geacht werd, maar toen Claude een patent kreeg voor de goede samenstelling en constructie kon de nieuwe lichtbron daadwerkelijk geproduceerd worden. Mede door dit patent werd neonverlichting een commercieel succes. Vooral in de buitenreclame was het neonlicht razend populair. Het was toentertijd namelijk al duidelijk dat neonverlichting veel mogelijkheden had en helemaal naar eigen wens ontworpen kon worden. Zo was de neonverlichting bijvoorbeeld niet meer weg te denken langs de Amerikaanse snelwegen, bij benzinestations, casino’s en de American diners. In deze verlichting werden alle mogelijke kleuren en toepassingen verwerkt, waardoor het de nieuwste lichtjes op de gebouwen voor de inwoners een ware attractie werden.

Neonverlichting in 2015

Neonverlichting is tegenwoordig nog altijd ontzettend populair. De verlichting creëert namelijk in elke horecagelegenheid, diner of winkel een Amerikaanse retrosfeer. Ook als je in huis een fifties interieur hebt is neonverlichting een ware toevoeging. Het aanschaffen van neonverlichting is daarnaast ook nog eens een goede en duurzame investering, aangezien neonverlichting 25.000 branduren meegaat.

< Retro en vintage: de verschillen Jaren vijftig woonstijl in een modern jasje >