JOLINA - Fabrikant van Belair-Furniture

JOLINA PRODUCTS is de fabrikant van de Belair-FURNITURE collectie. Met meer dan 30 jaar ervaring in het omtoveren van restaurants en particuliere woningen tot stijlvolle jaren 50 interieurs. Onze collectie wordt verkocht bij meer dan 50 retailers in heel Europa. Bezoek onze nieuwe BelAir merkpagina voor een volledig overzicht van de BelAir-FURNITURE collectie.

De Amerikaanse diner: een levend schilderij

29 Mei, 2015 11:20

Een belangrijk onderdeel van de aantrekkingskracht van Amerikaanse diners is hoe het exterieur ons terugbrengt naar een eenvoudiger tijdperk. Ze vormen als het ware levende musea midden in een golf van modernisering. De Amerikaanse diner is een oase van rust in het hectische leven van alledag. Het zijn deze emoties en gedachten die de Amerikaanse schilder John Baeder probeert vast te leggen in zijn fotorealistische schilderijen. Al sinds de jaren ’70 reist hij de Verenigde Staten door op zoek naar authentieke stukjes Americana.

Ben’s Delisious Hot Dogs and Cold Drinks (inclusief spelfout) brengt ons terug naar het begin van de American Diner: een mobiel restaurant dat langs diverse fabrieken of drukke snelwegen rijdt om de hongerige werknemers van goed voedsel te voorzien. In plaats van een paard heeft Ben ervoor gekozen een pick-up truck te gebruiken.

De American diner als toevluchtsoord van de hard werkende arbeider is een thema dat ook in dit schilderij van Charly’s Diner terug komt. De industriële omgeving maakt van deze diner een welkome afwisseling tussen de grauwe fabriekspanden, zowel voor het oog als voor de vermoeide benen van de werknemer die na een lange dag werken dankbaar neerploft voor een biertje en een burger.

Veel Amerikaanser dan dit schilderij kan het niet worden. Of het nu komt door de BBQ Dinner waar voor wordt geadverteerd of de Chevrolet voor de deur, dit schilderij ademt Americana. Het is duidelijk dat Club Charm al enige tijd geleden zijn charme heeft verloren, maar dit maakt deze club niet minder dankbaar als onderwerp voor dit sfeervolle schilderij.

John’s Diner. Als je lang genoeg naar dit schilderij kijkt, dan zie je jezelf naar binnen lopen. Aan de kale bomen te zien is het een koude dag en een kop koffie met een appeltaart klinkt ineens als een goed idee. Ook met dit schilderij is Baeder erin geslaagd op sfeervolle wijze de kern van Amerika vast te leggen.

Een echte ouderwetse railcar diner met de klassieke gordijntjes voor het raam en de haast aerodynamische bouw van het restaurant. Zonder een voet binnen te zetten kan je het interieur al dromen: een rij booths langs het raam en een lange bar met barkrukken waar mensen koffie drinken of genieten van een heerlijke hamburger.

Vintage interieur

Maar een echte Amerikaanse diner begint pas bij het exterieur. Een goed verzorgd vintage interieur maakt de beleving van de bezoeker helemaal af. Bij Jolina Products hebben wij een ruim assortiment vintage meubelen waarmee ook uw restaurant eruit kan zien als een John Baeder schilderij.

Meer werk van deze zeer getalenteerde schilder vindt u op www.johnbaeder.com.

< Rockabilly Revival: de ultieme fifties muziek in een modern jasje Stappenplan voor je fifties keuken >